Lekker Buiten: Outdoor Animal Husbandry

over de kracht en uitdagingen van het buiten houden van vee

Op donderdagavond 19 april organiseert de Boerengroep i.s.m. de Studiekring Biologische Landbouw een symposium over het buiten houden van dieren. Verschillende experts (WUR, Friesland Campina, Stichting Weidegang, Puregraze), innovatieve boeren (o.a. van Buitengewone Varkens ) en studenten gaan in op de betekenis voor het welzijn en de gezondheid. Hoe realiseert de boer dit? Wat doet het onderzoek hieraan? Studenten, boeren, deskundigen en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om kennis te delen en inspiratie op te doen. Inclusief Delicious Outside Diner, met duurzame lokale seizoens ingrediënten door Puur-e en Bijzondere Tafelgasten.

 

Tijd: Donderdag 19 april 17:30 in Wageningen
Plaats: Hoge BornBornsesteeg 87, Wageningen
Organisatie: Studiekring Biologische Landbouw (onderdeel van KLV) en Boerengroep 

Symposium Outdoor animal husbandry

About the challenges and possibilities

On Thursday April 19 Boerengroep and Studygroup Organic Agriculture organise a symposium about outdoor animal husbandry. Several experts (of WUR, Friesland Campina, Stichting Weidegang, and Puregraze), innovative farmers (a.o. of Buitengewone Varkens) and students will focus on welfare and health of animals. Does that improve? What are the challenges for farmers? How can research contribute? Interested students, farmers, experts and others are invited to share knowledge and become inspired to address the challenges. Delicious Outside! diner included, with sustainable local seasonal ingredients cooked for you by special cook Puur-e, with Special Table Guests.

Time: Thursday April from 17:30 in Wageningen
Place: Hoge BornBornsesteeg 87, Wageningen
Organisation: Studygroup Organic Agriculture (part of KLV) en Boerengroep 

Programme

part I: (17:30) 

  • Welcome 
  • How can outdoor pig husbandry contribute to pig health?
    “Academic Animal Advisers” (interdisciplinary ACT group of students)
  • How a large milk cooperative promotes outdoor grazing as an major theme within the sustainable dairy farming program
    Jaap Petraeus, Friesland Campina
  • Which factors play a role when deciding upon indoor/outdoor dairy farming?
    René van den Oord (Stichting Weidegang)

Part II: (at 19:00)

  • Dinner: Delicious Outside!
    cooked by Puur-e
    With Special Table Guests:

    • Monique Bestman (Louis Bolk Institute): Are chickens better off outside?
    • Peter Groot Koerkamp (Professor Biosystems Engineering / Agrotechnology): Outdoor animal husbandry: for whom and why?
    • Derk-Jan Stobbelaar (lecturer Forest and Natureconservation at VHL, wrote Designing socialy sound poultry farming): Chickens and farmers make the countryside!

Part III: (from 20:00 to 22:00)

  • Possibilities in Practice: 
     

     

  • No grazing? No cow! About the intrinsic value of pigs, chickens, and cows
    Kees van Veluw (networker dairy at Louis Bolk Institute, lecturer at BFS group of WUR and chief editor of Ekoland)
  •  

     

  • Constructive panel discussion: how to overcome challenges?
    Farmers, NGO’s, and Experts

 

Registreren: via st.boerengroep@wur.nl. Diner kost €10. Diëetwensen s.v.p. doorgeven. Beperkte hoeveelheid plaatsen!
Please register: (dinner costs €10) via st.boerengroep@wur.nl. Please inform us about any dietary requests. Limited number of places available!

This entry was posted in Activities. Bookmark the permalink.

Comments are closed.