Column deel 3 – afstudeer ervaringen

Van de Londense Underground naar een Volvo op biogas.

Na het verwerken van alle interviews die Peter en ik afnamen in Londen was het weer tijd om een nieuwe stad te bezoeken. Hoewel we al een aantal interviews telefonisch hadden gedaan besloten we alsnog Malmö in Zweden te bezoeken om een beter beeld te krijgen van de projecten die daar gaande zijn.
Een auto met een Nederlands kenteken en studenten erin moest natuurlijk wel even aangehouden worden bij de grens. De douanier vroeg wat we gingen doen… Tja.. we zijn studenten en doen onderzoek naar het groeien van groente in de stad, oftewel, stadslandbouw. We gaan naar Malmö, om te kijken hoe het daar gaat en om interviews te doen. Oke, maar of toch de kofferbak even open mocht. Onze kampeerspullen leverde nog wat verwarring op, onderzoek doen en kamperen, maar goed, we mochten door.

Van tevoren hadden we contact gehad met verschillende mensen die bezig zijn met het groeien van groente in bakken in woonwijken, schooltuinen, parken en andere publieke ruimtes. Onder begeleiding van Göran, de plaatselijke stadslandbouw goeroe, reden we de stad door om in veel verschillende hoeken en gaten van de stad groente te zien groeien. Op die manier belanden we in zijn auto, een Volvo op biogas, een symbool van het sterke streven naar duurzaamheid in deze Zweedse stad. Duurzaamheid is een sleutelwoord in deze stad, alles moet duurzamer, groener en als het kan biologisch.

Groente verbouwen is in deze stad niet iets voor oude mannetjes in moestuinen, nee, het is hip en een beetje alternatief. Een groep jongeren en studenten verbouwd in zo’n 60 kisten groente. Naar eigen zeggen weten ze nog niet veel van groente telen, maar ze leren snel en geven die kennis ook snel door aan de nieuwsgierige kinderen uit de buurt die langslopen.

Eenmaal thuis contact opgenomen met een andere vorm van stadslandbouw, namelijk Plantlab, het groente telen in voormalige kantoren met behulp van LED licht en nieuwe technologie. Ook dat is een ontwikkeling die belangrijk is om mee te nemen. Misschien iets voor Wageningen om haar lege panden te vullen met groenteteelt?
Nu eerst maar weer de eigen moestuin onderhouden…

© Evelien de Olde