Werken bij boerderijen en tuinen

De beste manier om praktische vaardigheden en kennis op te doen is door het zelf te doen! Hier vind je een lijst met interessante boerderijen, tuinen en projecten, meestal in de omgeving van Wageningen. Neem gerust contact met ze op en vraag of je als vrijwilliger een handje kunt helpen. Zie ook WWOOF Nederland voor meer boerderijen en tuinen. Veel plezier!

Boerderijen in of in de omgeving van Wageningen

Tuinderij het Lichtveen

Tuinderij het Lichtveen is a small-scale market garden in Bennekom, the Netherlands. It is run following the principles of agroecology and regenerative agriculture. This means focusing on building the health of the soil and wider farm ecosystem and providing food through short supply-chains to our local community.

They grow on land rented from organic dairy farm Boerderij de Hooilanden. Here they are transforming a plot of former pasture into a productive and sustainable no-dig market garden, producing a wide range of healthy and nutritious vegetables, herbs and fruits.

 

CSA de Wilde Peen

Tuinderij de Wilde Peen is located on the van Peursumsweg in Ede. It’s a beautiful place in the outskirts to the north of the city, close to the city. 

De Wilde Peen is a Community Shared Agriculture initiative. Community Shared Agriculture is about solidarity. As a citizen, you take care of clean air, biodiversity, clean drinking water and healthy food together with the horticulturists by connecting with the agricultural initiative in your neighbourhood. You then share vegetables, the beauty, and the costs. This makes everything very transparent, tangible and real. As a harvest shareholder, you can come and harvest vegetables as often as you want, on all weekdays and on Saturdays. Maria and Klarien sow, plant and take care of the vegetables until the moment of harvest. 

Pluktuin de Bosrand

Pluktuin de Bosrand is een pluktuin met eigen fruit en bloemen en een theetuin gelegen op een van de mooiste plekjes van Wageningen. Hij produceert op 0,8 hectare

met respect voor mens en natuur een grote verscheidenheid aan fruit en bloemen gedurende het hele groeiseizoen, die u zelf kunt oogsten tijdens de openingsuren. Betaling is per gewicht of per stuk (fruit) of per stuk van het boeket. U hoeft geen abonnement te nemen. U kunt ook zelf kruiden plukken (zoals meer dan 15 soorten munt, rozen, lavendel) voor bij de thee of een kopje koffie drinken terwijl u geniet van het geweldige uitzicht op de Wageningse Eng. Meer info is te vinden op de website http://pluktuindebosrand.nl/

JOIN ONS. Wilt u meehelpen in de tuin en meer leren over tuinieren in de praktijk? Word dan een meer dan welkome vrijwilliger in Pluktuin de Bosrand. Zie https://www.pluktuindebosrand.nl/index.php/nl/vrijwilligers voor meer informatie. Kom gerust langs in de tuin voor meer info of stuur ons een e-mail.

 

creative community garden

Creative Community Garden, Wageningen

Op drie minuten fietsen van de campus vind je de Creatieve Gemeenschapstuin, naast boerderij de Hoge Born. Hier komen studenten en Wageningers samen om te genieten van tuinieren, permacultuur, yoga, meditatie, het bouwen van pizzaovens en kassen, het houden van pizza-avonden, workshops en nog veel meer! Jullie zijn allemaal van harte welkom om mee te doen! Er is ook een mogelijkheid om lid te worden en je eigen stukje grond te hebben. Op de website kun je de open werksessies in de tuin, maar ook feesten en workshops. Tot ziens in de Community Garden!

 

esther Ommuurde Tuin

De Ommuurde tuin is de historische moestuin van Koning Willem III. Tegenwoordig is het een van de mooiste tuinen van Nederland, eigendom van Esther Kuiler. Zij kweekt veel verschillende soorten groenten, kruiden en fruit. Op woensdag en zaterdag is de tuinwinkel open waar u alle producten kunt kopen of op het terras kunt genieten van koffie of thee. De tuin is ook het thuis voor bijen, in het bezit van een biologisch dynamische bijenhouder. Wilt u het team van vrijwilligers komen versterken? U bent van harte welkom! Vrijwilligers beginnen om 9.00 uur in de tuin en werken door tot in de middag. Esther zorgt voor koffie, thee en koek tijdens de pauzes (zelf lunch meenemen). Neem contact op met ester via info(at)ommuurdetuin.nl

 

Veld en Beek

Veld en Beek is een biologisch-dynamisch melkveebedrijf met traditionele Nederlandse koeienrassen. Veld en Beek heeft een heel bijzondere manier van verkoop van hun producten in een consumentencoöperatie. Je kunt lid worden en heerlijke biologisch-dynamische lokaal geproduceerde melk, yoghurt, boter, kaas en nog veel meer bestellen. Bovendien hebben ze een zeer innovatieve manier van boeren, aangezien de stal van de koeien in de zomer wordt gebruikt als kas! Wil je vrijwilliger worden? Neem dan contact op met de boeren via hun website veldenbeek.nl

 

nieuwe-ronde

De Nieuwe Ronde 

Op twee prachtige locaties (totaal 3 ha) in Wageningen teelt "de Nieuwe Ronde" een breed scala aan groenten voor meer dan 200 huishoudens. Doe mee, en ervaar onze CSA-tuinbouw met zelf-oogst lidmaatschapssysteem. Het seizoen begint in april en eindigt in oktober. Terwijl je wied, plant en schoffelt kun je veel leren over onze unieke manier van landbouw. Je kunt bij ons stage lopen, of gewoon voor de lol meehelpen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Klaas en/of Pieter via info@denieuweronde.nl.

 

Kwekerij Bloemrijk

Bloemenpluktuin in Wageningen is op zoek naar vrijwilligers die minimaal een seizoen inzetbaar zijn. Op deze manier kun je echt leren hoe bloemen groeien. Hulp voor een korte periode is ook mogelijk, en bestaat voornamelijk uit onkruid wieden vanwege de agenda van de eigenaren.

 

 

09-18-2012_groentemeiden01

Tuinderij De Stroom

De Stroom is een biologische tuin van 4 hectare, eigendom van de jonge boeren Angelien, Welmoet en Linde. Zij telen meer dan 35 soorten groenten voor de groentetassen en voor biologische winkels zoals Lazuur. Zie ook deze leuke video over de jonge boeren! Wil je je opgeven als vrijwilliger? Vanaf april is er hulp nodig bij het planten, wieden, oogsten en het maken van de groentetassen. Neem contact op met Welmoet, Angelien en Linde via: info(at)tuinderijdestroom.nl

 

Further away

plaatje eemlandhoeveEemlandhoeve

(Buinschoten, omgeving Amersfoort)

Kom ook stage lopen of vrijwilligerswerk doen op de Eemlandhoeve, een multifunctioneel landbouwbedrijf met o.a. veeteelt, moestuinen, natuurbeheer, restaurant, winkel. Tuinder Joris zoekt (ex)studenten om hem te helpen in de moestuin, waarin een grote variëteit aan gewassen wordt geteeld, op duurzame, onorthodoxe en handmatige wijze. Er is veel ruimte voor experiment en het uitwerken van eigen ideeën. Zowel langdurig, als projectmatig. Kost en/of inwoning is mogelijk. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via: moestuin@eemlandhoeve.nl

 

Ecologische boomkwekerij

(omgeving Den Bosch)
Op deze kleinschalige boomkwekerij, eigendom van oud-Wageningen UR studenten, heb je veel mogelijkheden om dingen te leren. Tijdens de lente is er kettingzaag werk, het weghalen van bomen en het planten van bomen (demonstratiemateriaal kan meegenomen worden). De kwekerij werkt samen met Sterappel in de Betuwe. Je kunt opgehaald worden van het treinstation in Den Bosch.

 

Eemlook Knoflook

(Dichtbij Amersfoort)
Wist je dat knoflook in Nederland kan groeien? Samen met zijn vrouw, kweekt deze boer meer dan 160 knoflook variëteiten! Je bent welkom om te komen helpen op dinsdagen, woensdagen en donderdagen van april tot november. Activiteiten zijn wieden (april en mei), het verwijderen van knoflook-bloemen-stammen (juni), oogsten en drogen (juli), schoonmaken (augustus), sorteren (september) en planten (oktober).

 

 

Hamster Mieden

(Friesland)
Zin in een sportieve buitenactiviteit en tegelijk genieten van de natuur? Bezoek educatieve boerderij Hamster Mieden in Drogeham Noord-Friese wouden. Het is een groene, bosrijke omgeving. Er is plek om te slapen (max. 40 personen) en om van de keuken gebruik te maken. Neem contact op met Thom Krol voor de mogelijkheden.

 

Fruittuin Très Jolie

(bij Barneveld)
Wees welkom om mee te helpen op deze multifunctionele rustgevende fruittuin.