Lokale Producten

Steun de lokale economie voor voedselsoevereiniteit in de wereld! Hieronder vind je lokale producten in de buurt van Wageningen. Voor meer boerderijen en tuinderijen kan je ook kijken bij ‘lekker naar de boer’ of ‘Van Eigen Erf’. Zie ook de kaart van Voedsel Anders:  map en de kaart van CSA’s in Nederland.

WAGENINGEN (en omgeving)

Tuinderij het Lichtveen Chris en Pauline

Tuinderij het Lichtveen

Tuinderij het Lichtveen is een kleinschalige tuinderij in Bennekom, Nederland. Hier volgen we de principes van agroecologie en regeneratieve landbouw. Dit betekent dat we zorgen voor de gezondheid van de bodem en het bredere landbouwecosysteem en dat we verse groente verstrekken aan onze lokale gemeenschap via korte ketens. Wij telen onze groente op de grond van biologische melkveehouderij Boerderij de Hooilanden. Hier transformeren we een stuk voormalig weiland in een productieve en duurzame “no-dig” tuinderij, waar we een breed assortiment aan gezonde en voedzame groenten, kruiden en fruit produceren.

Samen met Elske Hageraats, geven wij de cursus Agro-Ecologie in de Praktijk, voor mensen die een eigen agro-ecologische (CSA) tuinderij willen starten. Meer info vind je op: agro-ecologie.nu/cursus

Ook geven we korte workshops in het Nederlands en Engels: lichtveen.nl/workshops

Website: lichtveen.nl
Vrijwilligersdag: donderdagen
Mail: info@lichtveen.nl

nieuwe-ronde

De Nieuwe Ronde (Wageningen)

Gezond en lekker eten
De roep om gezond, onbespoten, vers en smakelijk voedsel klinkt steeds luider. Bovendien willen we weer weten wat we eten: waar komt het vandaan, wie teelt het en op welke wijze?

Zelf oogsten
Aan de Oude Diedenweg, tegen de bosrand van Wageningen-Hoog, ligt de akker van De Nieuwe Ronde. Met ingang van 2011 heeft de vereniging ook de beschikking over een stuk grond aan het Honingblokpad in de Wageningse Eng. Vanaf het voorjaar tot ver in de winter groeit hier een overvloed aan groente, bessen, aardbeien en kruiden. Alle leden van De Nieuwe Ronde kunnen hiervan zelf oogsten. Op beide lokaties,  elke dag en hoeveel ze nodig denken te hebben. Als u dit aanspreekt, dan kunt u zich opgeven voor een kennismaking op onze akker.

Ecologisch en duurzaam
De tuinders onderhouden onze akker, soms geholpen door leden. Zij doen dit volgens de richtlijnen van het EKO-keurmerk: Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en zo veel mogelijk rekening houden
met wat van nature groeit, bloeit en ademt op ons stukje land. Daardoor biedt de tuin meer: een harmonieus landschappelijk geheel waar u even kunt ontspannen, weg van de stad en toch vlakbij. Meer informatie over het EKO keurmerk is te vinden op de website van SKAL.

Vereniging de Nieuwe Ronde
De Nieuwe Ronde kent een andere vorm van organisatie dan in de land- en tuinbouw gewoon is: alle klanten zijn lid van de vereniging. Onze leden kennen tuin en tuinders. Ze kunnen meedenken over teelttechnische-, financiële- en beleidsaspekten van het bedrijf, helpen soms vrijwillig met het tuinwerk en er is de mogelijheid om op het land dingen te organiseren.

Kinderen
Kinderen zijn welkom op de akker van De Nieuwe Ronde. Voor de kleintjes is in de middencirkel een speelhoekje ingericht. De grotere kinderen kunnen meehelpen bij het oogsten. En in de zomer organiseren we ook regelmatig kinderactiviteiten in de tuin.
Mocht uw interesse zijn opgewekt en/of wilt u lid worden bekijk dan onze website op www.denieuweronde.nl

 

Hoge Born

Boerderijwinkel de Hoge Born

In de boerderijwinkel van de Hoge Born vindt u een aantrekkelijk assortiment aan biologische versproducten van eigen land en van collega biologische bedrijven uit de regio: Aardappelen, groente, fruit, snijbloemen, kruiden, kaas, zuivel, honing, eieren, paddenstoelen, open haard hout, hooi, stro en kerstbomen. In het seizoen zelfpluk van fruit en bloemen.
En studenten krijgen korting met hun studentenpas!

open:
maandag t/m vrijdag 12:00 – 17:00 uur
zaterdag 10:30 – 14:30 uur
adres:
campus-wageningen UR
Bornsesteeg 87
6708 PD Wageningen

Tel winkel: 0659446534
Mail: winkeldehogeborn@gmail.com
Site: dehogeborn.nl
kvk nr.: 30223411
skal nr.: 23497

……………………..

 

09-18-2012_groentemeiden01Tuinderij de Stroom
levert groentepakketten voor Wageningen, af te halen bij slagerij Keijzer en bij Lazuur. Zie het filmpje over Tuinderij de Stroom door Future Farmers

 

stadsvarkens

Stadsvarkens.nl (Ede)

Met onze stadsvarkens willen wij aandacht voor gezond en duurzaam voedsel en mensen stil te laten staan bij de waarde van voedsel. Dit doen we door onze varkens dicht bij de mensen in een natuurlijke omgeving te laten opgroeien en vleesproductie zichtbaar te maken, want uiteindelijk worden de varkens geslacht en het vlees gegeten. U mag gerust in het terrein tussen de varkens door wandelen ook met uw hond. De varkens kunnen er wel tegen, uw hond ook? Elke morgen en later op de dag kunt u hier een hulpboer aantreffen. Zien we je binnenkort? Neem snel een kijkje in onze agenda.

 

 

Picture1

Veld & Beek Natuurboerderij

Veld & Beek is een biologische boerderij met ossen in natuurgebieden. In verschillende terreinen aan de Veluwezoom loopt ons vee te grazen. De dieren zijn van het oud-Hollandse ras Blaarkop. Deze dieren kunnen er goed tegen om het hele jaar buiten te lopen, en ze kunnen op de heide hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Zo hebben ze als grote grazers een prachtig leven, en dragen ze bij aan natuurbeheer.

Veld en Beek heeft een uniek verkoopsysteem opgezet waarbij in vier dorpen koelwagens met producten staan. Het rundvlees is afkomstig van onze ossen die in de natuurgebieden grazen, de melk, kaas en het varkensvlees komen van collega-biologische boeren.

Elke klant heeft een eigen sleutel en kan zo op elk gewenst moment de boodschappen ophalen bij de koelwagen. De klant heeft een abonnement op melk en/of yoghurt en kan wanneer hij/zij wil via een zogenaamd ‘pak & schrijfsysteem’ kaas en vlees meenemen. Je pakt wat je nodig hebt en schrijft het op een lijst, waarna het maandelijks achteraf via automatische incasso afgerekend wordt. Zie veldenbeek.nl

 

Hooilanden

Bio Boerderij De Hooilanden

De Hooilanden is een prachtige biologische boerderij in Bennekom met 80 Blaarkop koeien – een traditioneel Nederlands ras.  Koop hier je lokale producten: vlees, (rauwe!) melk, boter eieren in de boerderijwinkel, maar je kan ook rauwe melk tappen foor een euro per liter (neem een eigen fles mee). De boerderijwinkel is open elke zaterdag van 10:30- 15:30.

Addres: Slagsteeg 20, 6721 NR  Bennekom. Contact Floortje de Kanter 00316 48383101

 

esther

De Ommuurde Tuin (Renkum)

De Ommuurde tuin is de historisch moestuin van Koning Willem III, gelegen op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in het Renkums beekdal. De Ommuurde Tuin is een CSA (Community Supported Agriculture) waarbij je iedere week een groentenpakket op kan halen met gekke, bijzondere rassen en natuurlijk een mooi recept erbij. De tuinwinkel en terras zijn open van mei-okt, iedere woensdag en zaterdag van 10:00-17:30

Op de site vind je ook een blog van Esther Kuiler en recepten bij de seizoen groenten.

 

Kardoen5Eko Winkel Kardoen (Bennekom)

De Kardoen is dé speciaalzaak in biologische producten voor Bennekom en omstreken! U vindt bij ons een uitgebreid assortiment aan dagelijkse boodschappen, met de prettige zekerheid dat alle produkten afkomstig zijn uit de biologische keten, dus zonder kunstmatige toevoegingen. kardoen.nl

 

 

Eko Boerderij ‘t Helder

Eko boerderij ‘t Helder is een biologische varkensboerderij in Winterswijk. .  Bij de inrichting van de stal is uitgegaan van het natuurlijk gedrag van het varken. De varkens liggen in bettenstallen met een uitloop naar buiten en hebben beschikking tot stro. Daarnaast krijgen ze biologisch geteeld voer, waarvan mais en gerst zelf geteeld wordt. Op de akkers wordt alleen stromest van de eigenboerderij gebruikt, zodat ook het bodemleven; insecten en regenwordmen e.d. zich kunnen ontwikkelen.

Je kan één of meerdere heldervarkenbiggetjes sponsoren. Je betaalt dan €100.- en krijgt een 10kg pakket ter waarde van €117,50.
Voor €55,- adopteer je een stukje grond op Boerderij ‘t Helder en ontvang je een 5kg vleespakket ter waarde van €65,-

Ze hebben heerlijk varkensvlees te bestellen via hun website. Bestellingen boven de 100 euro worden gratis bezorgd door heel Nederland!

 

Geitenhouderij en Kaasmakerij Wolverlei

Wolverlei, ecologische geitenhouderij en kaasmakerij. Wij maken heerlijke zachte geitenkaasjes naar Frans recept. Wij doen dit van de melk van 100 melkgeiten. Zie de website voor meer informatie.

 

Leuke info over lokaal voedsel:

  • NRC juni 2016. “Zij vertrouwen de supermarkt niet meer.”
    Samen een boerderij beginnen In Boxtel is een groep mensen het eten uit de supermarkt zat. Ze beginnen hun eigen boerderij en gaan zelf voedsel verbouwen. Het idee krijgt navolging door het hele land. Lees verder..