.: NoNoN .: Praktijkschool .: Kritische Boerenbewegingen .: EuropeXL .: VOER!
NoNoN

Het AMC onderzoek naar eerlijke producten voor een eerlijke prijs is af!
Hieronder vindt je een samenvatting en een link naar het gehele rapport.

Samenvatting
Een eerlijk product voor een eerlijke prijs, een inventarisatie van mogelijkheden voor eerlijke prijzen voor Nederlandse boeren.
De centrale onderzoeksvraag in dit project is: “Zijn er mogelijkheden voor het vermakten van ‘eerlijke’ producten voor een ‘eerlijke’ prijs en wat zijn de eventuele kansen en bedreigingen die hierbij optreden?” Dit onderzoek kijkt naar de mogelijkheden om Nederlandse boeren een betere prijs te geven voor landbouwproducten. Er is speciale aandacht besteedt aan het ‘Fairtrade’ concept gebruikt in ontwikkelingslanden.
Veel Nederlandse boeren moeten vechten voor een goed inkomen. Slechts een heel klein deel van de prijs die consumenten in de supermarkt voor producten betalen komt bij de boer terecht. In veel gevallen dekt dit niet eens de productiekosten. Productiekosten worden nu nog gecompenseerd door EU inkomensubsidies, maar dit veranderd waarschijnlijk na 2013. Ontwikkelingen als liberalisering van de handel zullen waarschijnlijk tot nog grotere inkomenschommelingen leiden. Dit zorgt voor een niet al te positieve toekomst voor boeren. Om toch te overleven moeten bedrijven groeien of andere bronnen van inkomen zoeken. Voor veel bedrijven is dit echter niet mogelijk. Een andere mogelijkheid is de verkoop van producten met toegevoegde waarde. Dit kan door producten te verkopen met extra kwaliteiten zoals een eerlijke prijs voor de producent, zorg voor het milieu, landschap, ontwikkelingslanden en dierenwelzijn of gezonde en authentieke producten. Op deze manier verkoopt de boer een goed product en ontvangt hiervoor een kostendekkende prijs: ‘Een eerlijk product voor een eerlijke prijs’.
Het lijkt erop dat consumenten niet weten dat boeren vaak een te lage prijs krijgen voor hun producten om alle productiekosten te dekken. De consument zou moeten weten dat een producent alleen aan de hoge productie-eisen die de maatschappij stelt kan voldoen, als hij hier ook voor betaald krijgt. Deze bewustwording moet eerst worden bereikt voordat marketing van ‘eerlijke producten’ succesvol kan zijn. De consument zal echter alleen geïnteresseerd raken om het product te kopen wanneer de extra toegevoegde waarde van het product ook ervaren word als extra kwaliteit. Er bestaan al enkele labels of keurmerken die gebruik maken van ‘eerlijke’ criteria (kostendekkende prijzen, milieu, landschap, dierenwelzijn, authenticiteit, gezondheid en de belangen van ontwikkelingslanden). Het is mogelijk om sommige van deze labels te combineren en zo een ‘Unique Selling Point (USP)’ te creëren; de combinatie van meerdere criteria in een product. Een andere optie is via een internet pagina de transparantie van de gehele productie keten te vergroten. Door meer transparantie krijgen consumenten meer kennis over het productieproces van hun voedsel. Dit moet leiden tot een bereidheid om een eerlijke prijs te betalen voor eerlijke producten.
Hier vind je het hele rapport in PDF formaat.
Samenvatting AMC project proposal “Made in Holland”
De marges op de producten geproduceerd door de Nederlandse boeren zijn minimaal wanneer er gekeken wordt naar de uiteindelijke verkoopprijs van de producten in de winkels. Sommige boeren produceren zelfs onder de kostprijs. Bij aardappels krijgen de boeren nog maar 20% van de consumentenprijs voor frites beland bij de boeren. In de snackbar is dit 5% (1). Het bedrag dat een boer ontvangt van de consumentenprijs van varkensvlees is in de supermarkt nog maar 6% (2).
De Boerengroep, die al meer dan 30 jaar strijd voor boerenlandbouw heeft dit probleem geconstateerd. De projectgroep heeft naar aanleiding van een gesprek met de opdrachtgever van de Boerengroep de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: “Is de introductie van een label naar model van de huidige Fair Trade labels, welke een eerlijke prijs voor de boeren en een eerlijke prijs en product voor de consumenten garanderen, haalbaar binnen Nederland?”
Het doel van het komende project is het onderzoeken van de haalbaarheid van een label naar het model van de huidige Fairtrade labels binnen Nederland, welke eerlijke producten voor een eerlijke prijs garanderen, door het definiëren van het concept eerlijk, het ontwikkelen van een concept label & het toetsen van de haalbaarheid en acceptatie van het label aan een focusgroep. De uitvoering van het project verloopt in drie fasen. Fase 1: Definiëring concept eerlijk, Fase 2: het ontwerp van het label en Fase 3: de toetsing van het label aan een focusgroep. De resultaten van het project worden weergegeven in een rapport, tevens wordt een opiniemakend artikel met betrekking tot het label geschreven.
De studenten die het projectteam vormen studeren allemaal aan Wageningen Universiteit. Vier van deze studenten volgen de Master Management, Economics and Consumer Studies, de andere twee studenten volgen de Master International Development.
1) S.R.M. Janssens e.a., LEI, Visie op de aardappelkolom (Rapport 228, pagina 2)
2) http://www.landbouweninkomen.nl/index.viz01.htm, Visie op de varkenskolom
Het hele onderzoekstvoorstel en meer informatie is beschikbaar bij de Boerengroep.
|